Er staan weer heel wat interessante workshops in het programma van de VOGIN-IP-lezing op 21 oktober. Hier al vast een korte samenvatting. Veel uitgebreider informatie vind je op de VOGIN-IP-site.
In ons online programma vorig jaar was er zoveel belangstelling voor de workshop Maak je eigen Infographic” van Joyce van Aalten dat hij zelfs twee keer gegeven moest worden. In de live situatie op 21 oktober zal Joyce een verdere verdieping op dat thema verzorgen.
Een heel nieuwe workshop in ons programma wordt gegeven door Erik Elgersma. In 2015 gaf hij al eens een zeer goed beoordeelde lezing over praktijkervaringen met de informatievoorziening bij Friesland-Campina. Nu hij zelf ZZP-er is geworden, zal hij je wegwijs maken hoe je als eenpitter een eigen informatiedienstverlening opzet.
De workshop van Egon Willighagen stond vorig jaar wel al op ons voorlopige programma, maar kon toen helaas niet gegeven worden. Je leert daarin te werken met twee interesssante projecten die de bruikbaarheid en toegankelijkheid van Wikidata sterk verbeteren: WikiCite en Scholia.
Met alle nepnieuws dat rondwaart, zeker rond de huidige coronacrisis, blijft factchecking een hot topic in ons vak. Op veler verzoek zal Alexander Pleijter, één van de drijvende krachten achter de site “Nieuwscheckers“, dan ook opnieuw een workshop geven hoe je een (goede) factchecker wordt.
Een workshop “Slimmer zoeken in Delpher” werd al eens eerder gegeven, maar blijft de moeite waard nu in Delpher steeds meer gedigitaliseerde informatie beschikbaar is en de zoekmogelijkheden ook weer verbeterd zijn. Dat Ewoud Sanders de workshop geeft, is daarbij nog een extra pluspunt.
De workshop “Hoe kom ik nu aan de full-text?” is ook al eerder gegeven. Maar aangezien enerzijds steeds meer publicaties open access beschikbaar komen en nieuwe tools die vindbaar proberen te maken, en anderzijds de uitgevers blijven proberen hun betaalmuren ondoordringbaarder te maken, is een update zeker de moeite waard. Uiteraard zal die weer worden verzorgd door Guus van de Brekel, in samenwerking met Robin Ottjes.
Frank Huysmans zal de vorig jaar al aangekondigde workshop “Analyse van open data met open source software” verzorgen. Omdat open wetenschap hard op weg is om mainstream te worden, leer je daarin om te gaan met open beschikbare data en met kwantitatieve en kwalitatieve analyse daarvan met het softwarepakket Jamovi en de programmeertaal R.
Een ook vorig jaar al nieuw aangekondigde workshop is die van Nees Jan van Eck. Hij leert je te werken met VOSviewer, een applicatie waarmee je bibliometrische visualisaties van collecties wetenschappelijke publikaties kunt maken. Die kunnen je helpen om beter inzicht te krijgen in de structuur, de samenhang, de netwerken en de ontwikkeling binnen een onderwerpsveld. Ook geeft het een indruk van de belangrijkste bijdragen op dat gebied.
Ga voor aanmelding voor de VOGIN-IP-lezing en keuze van de workshop(s) (en/of de lezingen) waaraan je wilt deelnemen, naar de aanmeldpagina op de VOGIN-IP-site.