Sinds 2013 organiseert VOGIN jaarlijks, in samenwerking met vakblad InformatieProfessional (IP) een congresdag onder de naam “VOGIN-IP-lezing“. Centraal thema van het evenement is het zoeken, vinden en vindbaar maken van informatie. De eerste twee keer werd de dag gehouden in hartje Amsterdam. Eerst in De Brakke Grond (het Vlaams Cultuurhuis) en vervolgens daar vlak om de hoek, bij de eerbiedwaardige Koninklijke Industrieele Grote Club op de Dam. In die jaren bestond de dag uit een ochtendprogramma met een paar workshops en een middagprogramma met enkele lezingen. Maar sinds de dag wordt gehouden in de hoofdvestiging van de OBA, de Openbare Bibliotheek op het Oosterdokseiland, is er meer ruimte, waardoor een grotere variëteit aan workshops gerealiseerd kon worden en deels parallel daaraan gedurende de hele dag een uitgebreider lezingenprogramma. En daarbij kunnen we ook veel meer deelnemers kwijt.
Sprekers
Een aantal van de meer of minder bekende sprekers van afgelopen jaren waren (in willekeurige volgorde) Henk van Ess, Phil Bradley, Antal van den Bosch, Marydee Ojala, Maarten de Rijke, Greg Notess, Piek Vossen, Brenno de Winter, Pieter Cobelens, Agnes Bodnar, Peter Burger, Christiaan Triebert, Karen Blakeman, Jan Scholtes, Herbert van de Sompel, Suzan Verberne, Ruben Verborgh, Elliot Higgins, Marieke van Erp en Cynthia Liem.
Door elk jaar ook buitenlandse sprekers uit te nodigen en tevens sprekers te zoeken buiten het geijkte kringetje van de Nederlandse bibliotheek en informatie wereld, wordt geprobeerd het programma aantrekkelijk te maken voor iedereen die breed geïnteresseerd is in nieuwe ontwikkelingen op het terrein van digitale informatie:
- van semantisch web tot zoekmachinetechnologie,
- van open source intelligence tot machine learning,
- van factchecking tot knowledge graphs,
- van linked data tot link rot,
- van open citaties tot enterprise search,
- van blockchain tot big data,
- van automatic content tagging tot image search,
- van semantic markup tot media monitoring,
- van AI tot Wikidata.
Gezien het over de jaren gestaag groeiende aantal deelnemers – de laatste keer ruim 260 – slaagt het organiserend comité kennelijk aardig in haar ambitie.
Corona
Zoals bij zoveel evenementen heeft de coronacrisis ook hier roet in het eten gegooid. De bijeenkomst in maart 2020 moest op het laatste moment worden afgelast, tot verdriet van zowel deelnemers als sprekers. De dag was namelijk al volgeboekt. Wel zijn later dat jaar, via Zoom, nog een paar workshops en een paar lezingen online verzorgd. Ook al waren die programmaonderdelen succesvol, gezien de evaluatieresultaten, ze voelden toch niet als een volwaardige vervanging voor de fysieke congresdagen die altijd zeer geanimeerd plegen te verlopen.
Er gaat niets boven zo’n enthousiaste zaal vol mensen en een paar honderd netwerkende vakgenoten bij koffie- en lunchpauzes. Enige voordeel was dat er nu videoregistraties van de online lezingen zijn, die nog teruggekeken kunnen worden.
Keynote online
Bij de online lezingen was ook de geplande keynote door Christiaan Triebert, bekend van zijn bijdragen aan het inventieve openbronnen onderzoek van Bellingcat. Sinds 2019 is hij werkzaam in het visual investigations team van de New York Times. Voor een van hun projecten werd vorig jaar een Pulitzer prijs toegekend. Navrant was overigens dat Christiaan al voor de afgelasting van ons congres in Nederland was aangekomen en hier vervolgens een paar maanden is komen vast te zitten, vanwege door de VS opgelegde reisbeperkingen. Al die tijd heeft hij zijn activiteiten voor de Times vanuit het huis van zijn ouders in Leeuwarden moeten verrichten.
Planning
Ook dit jaar heeft corona nog invloed gehad op de planning van de VOGIN-IP-lezing. In plaats van de gebruikelijke datum in maart, is een datum in het najaar gereserveerd, in de verwachting dat Corona tegen die tijd door vaccinaties zo ver onder controle is, dat weer een fysieke bijeenkomst gehouden kan worden. Houd die geplande datum van 21 oktober dus vast vrij in je agenda. Kijk op de VOGIN-IP-site naar nieuws over het programma en de inschrijving en meld je aan voor de nieuwsbrief over het evenement. Want er wordt hard gewerkt aan een nieuw uitdagend programma. De eerste vijf sprekers zijn al bekend en d.d. 21-06-2021 is van vijf workshops de planning ook al rond.
Auteur: Eric Sieverts