VOGIN-IP-lezing: d’r kan nog meer bij


De inschrijving voor de VOGIN-IP-lezing op 11 mei, loopt al bijna 2 maanden, maar gaat nu dus al weer bijna sluiten. Het is een mooi programma geworden, met acht lezingen en daarnaast kun je ook nog kiezen uit elf workshops. Twee van die workshops zijn al volgeboekt, maar bij een aantal is juist nog een boel ruimte voor nieuwe deelnemers. En ook die workshops zijn zo interessant, dat het zonde is als je die zou missen. D’r kan echt nog meer bij.

In alfabetische volgorde op de namen van de docenten gaat het om deze zes:

  • Aan de slag met knowledge graphs” door Joyce van Aalten. Deze techniek om informatie makkelijker toegankelijk te maken vindt op steeds meer plekken ingang, voor steeds meer toepassingen. Joyce geeft je er gevoel voor hoe dat werkt door je zelf zo’n graph te laten bouwen.
  • De workshop “Werken met Linked Data” door Wouter Beek en Thomas de Groot. Nu steeds meer data gestructureerd beschikbaar zijn, wil je die kunnen combineren en verbinden, zowel binnen als tussen organisaties. De linked data standaard maakt dat mogelijk. Met gebruikmaking van de Triply software maak je daar hands-on kennis mee.
  • De workshop “Een startende éénpitter in informatie-land” door Erik Elgersma. Uit zijn eigen ervaring laat Erik je kennis-maken met wat goed gaat en wat niet, als je een informatie-afdeling opstart. Actuele gegevens van zijn eigen bedrijf gebruikt hij daarbij als case study. Daarbij worden vragen gesteld die relevant zijn voor iedere informatie professional.
  • De workshop “Bewerken van datasets met OpenRefine” door Sandra Fauconnier (er is vooral nog veel plaats in de ochtendsessie). Je leert met deze open source software om datasets op te schonen, te manipuleren, te transformeren en te koppelen aan externe kennisbanken zoals bijvoorbeeld Wikidata.
  • De workshop “Grote hoeveelheden tekst analyseren als data” door Max Kemman. Je maakt kennis met tools die het mogelijk maken grote hoeveelheden tekstuele informatie te analyseren en daar gestructureerd gegevens aan te ontlenen. Je kan met eigen materiaal werken of met wat Max voor je klaar zet.
  • De workshop “Werken met Wikidata” door Hanno Lans. Je leert hoe je voor je eigen informatiesystemen gebruik kunt maken van gegevens over de 100 miljoen entiteiten die intussen al in Wikidata zitten en van de relaties daartussen. En ook hoe je er zelf nog meer in kunt stoppen. OpenRefine komt daarbij ook aan de orde.

Zie je hier iets nuttigs bij? Meld je dan aan.
En kijk anders nog even verder in het programma want de lezingen mogen er ook zijn. Behalve de plenaire keynotes, besteedden we hier al eerder aandacht aan een verhaal over de algoritmes achter het toeslagenschandaal.
Op de VOGIN-IP-site kon je al lezen over wat we te horen krijgen over betere vindbaarheid bij het Amsterdams Gemeentearchief.
En ook over factchecker Brecht Castel. Belgische Brecht hebben we intussen trouwens ook al 2x op Nederlandse TV in Op1 kunnen zien en horen, maar 11 mei is hij live in de OBA.

Zien we je dus op 11 mei in Amsterdam?

aanmelden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Scroll naar boven