The making of… de eerste Statafel

Het kan je haast niet ontgaan zijn dat we een eerste aflevering van onze podcast De Statafel hebben gepubliceerd. Het idee daarvoor ontstond ongeveer een half jaar geleden. Een podcast maak je niet zomaar, dat vereist toch een ontwerp over het idee, het format, de inhoud, de gasten, enzovoort. Gelukkig heeft het bestuur van VOGIN een breed netwerk en wisten we iemand te vinden met veel ervaring, die ons kon helpen het idee van inspiratie naar realisatie te brengen.

Over het idee achter De Statafel, vind je elders een artikel.

Samen met Leon Heuts, hoofdredacteur van Nemo Kennislink, mag ik de komende afleveringen host zijn voor gesprekken met een aantal verschillende gasten uit de branches waar VOGIN en Earthlinks actief zijn. Het lijkt me aardig je in dit blogje mee te nemen in de manier waarop de eerste aflevering tot stand is gekomen.

De voorbereiding

Met onze drukke agenda’s viel het niet mee een afspraak te plannen. Na aardig wat heen en weer gemaild te hebben, vonden we een datum: vrijdag 25 maart. Leon en ik werden voorzien van een draaiboek en een briefing die de gasten van de podcast ontvangen. De opname zou plaats vinden bij Geuren en Kleuren Media in Amsterdam, onze eerste gast werd Arno Reuser, expert op het gebied van OSINT (Open Source Intelligence). Ik ken Arno van verschillende lezingen, die hij gaf, maar ook als opdrachtgever van een vroegere werkgever, in de tijd dat hij nog voor de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) werkte. Een begenadigd spreker, ik keek uit naar het gesprek aan de statafel.

Leon en ik bespraken het gesprek in de week voorafgaand aan de opname door: wat weten we van Arno, wat weten we van OSINT, hoe brengen we OSINT in verbinding met de thema’s die we interessant vinden, wat zou een goede eerste vraag zijn om het gesprek te starten?

De opdracht uit het draaiboek was verder duidelijk: voer een goed gesprek, zoals je dat op een congres aan een statafel zou doen. De eerste vraag zou daarom worden: Arno, waar komt jouw liefde voor OSINT vandaan?

De dag vooraf mailde Arno dat hij niet zeker wist of hij het pand wel kon vinden, hij had wat onderzoek gedaan via beschikbare bronnen en kon de firma nog niet in verband brengen met de panden op het opgegeven adres. Dat beloofde nog wat.

De opname

Toevallig kwam ik samen met Arno aan, samen zochten we de juiste deur. Eenmaal binnen ontstond in de voorbereidingsruimte al een geïnspireerd gesprek. Ik was nieuwsgierig hoe dat zou gaan, een podcast opnemen.

De Statafel Arno Reuser
In de studio namen we plaats met de opdracht een vuistlengte tussen de microfoon en onze mond te houden. Er volgde wat geregel met de instellingen en we spraken af de intro na het gesprek, in alle rust, op te nemen. We spraken ook af gewoon door te praten als er iets misging, met een kleine pauze, zodat er eventueel geknipt kon worden. De eerste vraag volgde.

Na een geanimeerd gesprek, sprak ik nog een paar keer de intro in. We spraken samen na in de voorbereidingsruimte, we hebben nog steeds de indruk dat we een mooi gesprek voerde. Het resultaat is inmiddels gepubliceerd, je kunt het hier beluisteren.

De evaluatie

Na een paar dagen werd het resultaat door de studio beschikbaar gesteld. Hosts en opnameteam waren gelijk enthousiast. Ik besloot een aantal mensen in mijn nabijheid de podcast te laten luisteren en om een reactie te vragen. Enthousiaste geluiden kwamen terug, iedereen vond het professioneel klinken en, niet onbelangrijk, inhoudelijk interessant. En dat terwijl het geen mensen zijn met een relatie met het vakgebied.

Er kwamen van andere proefluisteraars suggesties voor verbetering: stemgebruik, een duidelijker duiding aan het begin van de inhoud van het gesprek, het geluidsvolume van de gast en het ontbreken van een call to action. Die laatste stond in het draaiboek, daar hebben we ons niet goed genoeg aan gehouden blijkbaar.

Samenvattend

We hebben een prima resultaat voor een eerste podcast, we zijn benieuwd naar reacties. En er is ruimte voor verbetering! We stapten er dan ook in met de gedachte: we hebben het nog nooit gedaan, dus we denken dat we het wel kunnen. We kijken uit naar de volgende gast aan De Statafel en de opname van dat gesprek. Wie dat wordt is nog een verrassing.

> Bart van der Meij

Mocht je suggesties hebben voor een passende gast, mail deze dan naar info@vogin.nl. We beloven niets, maar nemen je suggestie(s) zeker mee in de voorbereidingen.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Scroll naar boven