Touch Down! 5 oktober: Down To Earth – breng technologie terug op aarde!

In het boek Down To Earth laten grote filosofen en designers zien hoe je technologie, duurzaamheid en rechtvaardigheid met elkaar kunt verbinden. Tijdens deze middag verkennen we het boek, en hoe je daar vanuit een organisatie praktisch handen en voeten aan kunt geven.

Een unieke combinatie van filosofie, design en management op een bijzondere locatie: NEMO De Studio, tussen de expositie Bits of You. Ook maakt u vanaf inschrijving deel uit van de community Earthlinks, een not for profit beweging voor denkers en doeners, highbrow en lowbrow, waar kennis en kunde zich verder kunnen ontwikkelen. Een platform niet vóór de deelnemers, maar dóór de deelnemers, die de urgentie voelen om samen te werken op het snijvlak van humanities en technologie.

U krijgt ook (als eerste!) het boek Down To Earth mee. En bestel het boek hier.

PROGRAMMA

5 oktober, De Studio van Nemo Science Museum

 

14.00-14.30 Inloop

14.30-14.40 Welkom en introductie door Bart van der Meij en Leon Heuts

Bart van der Meij is voorzitter van VOGIN en managing consultant van Pulsar Partners. Hij werkt al jaren op het snijvlak van organisatie, innovatie en ICT in het publieke domein.

Leon Heuts is hoofdredacteur van NEMO Kennislink en was onder meer hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Hij is eigenaar van The Human Story.

Bart en Leon speelden samen in een rockbandje, waar tijdens de repetities het idee voor het boek en een beweging ontstond. De beste ideeën ontstaan immers tussen twee noten. Vanuit VOGIN werd het initiatief vervolgens verder uitgewerkt.

14.45-15.15 Inleiding: Down to earth in een vogelvlucht

In het boek Down To Earth nemen denkers en doeners ons mee naar een nieuwe kijk op hoe technologie mensen, aarde, verleden en toekomst met elkaar verbindt. Het boek bevat unieke hoofdstukken aan de hand van interviews met:

Bruno Latour ( Spinozalens 2020, Waar kunnen we landen? Politieke oriëntatie in het Nieuwe Klimaatregime),
Peter Paul Verbeek ( Voorzitter UNESCO-commissie COMEST De vleugels van Icarus. Hoe technologie ons dwingt tot een nieuwe moraal deze en andere vragen),
Marleen Stikker ( Oprichter, directeur en bestuurder van Waag, Het internet is stuk – Maar we kunnen het repareren),
Virginia Eubanks ( Automating Inequality),
Anab Jain en Jon Ardern (Superflux)
Auteur Lianne Tijhaar en Leon Heuts laten zien hoe dat past in een tijd van grote transities – maar ook hoe leuk dat kan zijn.

Lianne Tijhaar is filosofiedocent aan de Universiteit van Amsterdam & Hogeschool Utrecht en hoofdredacteur van filosofieblog Bij Nader Inzien. Hiervoor werkte ze als redacteur bij Filosofie Magazine.

15.20-15.50 Verdiepingsworkshop: Down to earth in de praktijk

In deze workshop vertalen Steven Dorrestijn en John van de Pas enkele centrale begrippen uit Down to Earth naar ethische praktijken met techniek in organisaties, aan de hand van de Ethical Readiness Check van Dorrestijn.

Steven Dorrestijn en John van de Pas zijn respectievelijk als lector en hoofddocent verbonden aan het lectoraat Ethiek & Technologie aan de Saxion University of Applied Sciences, Van de Pas is ook onderzoeker aan het lectoraat Maatschappelijke Veiligheid aan deze hogeschool.

15.50-16.15 Korte pauze

16.15-16.45 Down to Earth vanuit design thinking en storytelling

Hoe kan je met design en storytelling mensen betrekken bij technologische innovatie? Hoe zorg je voor interactie, co-creatie, en daarmee ook voor draagvlak? Daniëlle Arets beweegt zich op het snijvlak van journalistiek, design, kunst en ondernemerschap.

Daniëlle Arets is als associate lector verbonden aan de Design Academy en is associate lector Journalistiek & Innovatie aan Fontys University of Applied Sciences.

16.45 Feestelijke doop Down To Earth, uitreiking boek en borrel.

Tickets (à €199) voor het event en zijn te koop via Eventbrite op de site van Earthlinks.

Het event wordt mogelijk met gemaakt met hulp van NEMO Science Museum, VOGIN en Pulsar Partners.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Scroll naar boven