Gereedschappen voor informatieprofessionals


“Als je enige gereedschap een hamer is, dan zie je in elk probleem een spijker.”
Een aantal van de workshops bij de VOGIN-IP-lezing kan ervoor zorgen dat dit gezegde niet meer op informatieprofessionals van toepassing is. Die workshops laten de deelnemers over meer gereedschappen beschikken dan alleen hun “hamer”. Van de elf workshops zijn er zo al vijf waarin je leert om te gaan met tools en technieken voor het bewerken van beschikbare digitale gegevens, zodat je ze zelf beter kunt verwerken of anderen er makkelijker iets mee kunnen doen.

  • De workshop van Kristina Hettne biedt een echte gereedschapskist voor digitale vaardigheden. Daartoe put zij uit het ruime aanbod van de Library Carpentry Community die zich richt op “efficient, effective and reproducible data and software practice“. In haar workshop gaan de deelnemers samen ontdekken hoe verschillende gereedschappen zoals spreadsheetprogramma’s, OpenRefine, R en RMarkdown hen in hun werk kunnen ondersteunen. Voor noodzakelijke basale digitale vaardigheden wordt gekeken naar de lessen van de “Carpentries” als leeromgeving waarmee je ook zelf aan de slag kunt.
  • In de workshop van Sandra Fauconnier komt één specifiek stuk gereedschap aan de orde. Met de gratis open source software OpenRefine kun je datasets bewerken. Zelfs heel grote datasets, tot honderdduizenden records, kun je daarmee manipuleren, transformeren naar andere formaten en koppelen (‘reconcilen’) met externe databronnen en kennisbanken, zoals Wikidata. Al deze basishandelingen van de software komen in de workshop aan de orde. OpenRefine wordt gebruikt in veel Linked Open Data projecten en is een populair gereedschap in de Wikimedia-gemeenschap.
  • In de workshop van Max Kemman leer je grote hoeveelheden tekst te analyseren, alsof het data is. Je maakt kennis met tools, die helpen om overzichten te creëren van (grote) datasets van teksten. Daarmee kun je overzichten maken van boeken, wetenschappelijke artikelen, kranten, tweets of e-mails en kun je bijvoorbeeld ontdekken hoe verschillende thema’s zich door de tijd ontwikkelen. Tijdens de workshop gebruik je hiervoor Voyant Tools, een online omgeving waarin je bijvoorbeeld ook woordenwolken, topic models en woordentrends kunt genereren.
  • De workshop van Wouter Beek en Thomas de Groot laat je kennis maken met Linked Data, zowel om eigen data geschikt te maken om ze in die vorm beschikbaar te stellen, als om data van anderen te hergebruiken. Nu organisaties steeds meer data uitwisselen, wordt het lastiger om data efficiënt te combineren. Met Linked data kun je die wel met elkaar verbinden. Aan de hand van concrete voorbeelden krijg je te zien wat de voordelen van linked data zijn. Je kunt zelf data als linked data in een Triply database uploaden, wat inzicht geeft hoe linked data binnen je eigen organisatie in te zetten.
  • Wikidata is een kennisbank die feitelijke gegevens bevat over bijna 100 miljoen “data items”. Het is een vrij bewerkbare linked open dataset waaraan wereldwijd informatie wordt toegevoegd. Dat gebeurt deels handmatig en deels geautomatiseerd door import uit andere bronnen. Andersom kun je er ook gegevens aan ontlenen. In de workshop van Hanno Lans wordt onder meer gekeken naar mogelijkheden die Wikidata biedt om de datakwaliteit te verhogen van datasets van erfgoedinstellingen. Zo kan de soms summiere informatie die in de eigen data aanwezig is, via dit kanaal verrijkt worden.
  •  
    Meer informatie over de lezingen en het hele programma van de VOGIN-IP-lezing op 11 mei.

    De VOGIN-IP-lezing is een gezamenlijk initiatief van VOGIN en vakblad IP

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

    Scroll naar boven