Wiki** toepassingen bij de VOGIN-IP-lezing

Bij de VOGIN-IP-lezing van dit jaar wordt nogal wat aandacht besteed aan zaken die te maken hebben met Wikipedia, Wikidata en Wikimedia.
In de eerste plaats is er een lezing van Odin Essers over de manier waarop informatievaardigheden – met Wikipedia als belangrijke bron – in het onderwijs gecombineerd kunnen worden met het op Wikipedia publiceren van informatie uit lokale bronnen.
De workshops waarvoor je je kunt aanmelden, bieden nog meer keuze. Zo is er een vorig jaar erg goed beoordeelde (maar toen nog niet zo goed bezochte) workshop over gebruik van Wikidata als bron voor linked data, zowel om er feitelijk gegevens aan te ontlenen als om er juist gegevens aan toe te voegen.
Je kunt 16 maart ook leren met SPARQL te werken. Dat is een algemene zoektaal voor linked open data bronnen. Dat hoeft niet direct voor alleen Wikimedia-gerelateerde zaken te zijn, maar Wikidata is wel een heel belangrijke (en zeer omvangrijke) bron om SPARQL zoekacties op los te laten.
In dit verband willen we dan ook nog even de workshop OpenRefine noemen. Dat is een algemener tool voor het bewerken en opschonen van datasets. En daarvoor geldt eveneens dat het heel nuttig in combinatie met Wikidata kan worden toegepast. En dat heeft dan ook nog een relatie met een workshop waarin je leert werken met het “Termennetwerk” voor digitale ergoedcollecties, want daarin wordt ook gebruik gemaakt van OpenRefine.

Scroll naar boven