Leuk nieuws: Kirsten Goote – Vos is ons nieuwe bestuurslid

4 manieren. Of 5. Ja – ik heb denk ik wel 5 verschillende manieren bedacht om mezelf voor te stellen. [Spoiler alert – dit was niet een van die vijf.] Zou ik beginnen met wie ik ben als persoon? Was het beter om met zakelijke wapenfeiten te strooien? Of wilde ik starten met een inspirerende quote over wat mij drijft als mens?

Door Kirsten Goote – Vos

Informatieprofessionals
Om daar een goede inschatting van te kunnen maken, heb ik nagedacht over wie zich verbonden voelen met VOGIN. Dat zijn informatieprofessionals met vaak wortels in de bibliothekenwereld. Ik werk als manager bij het rijk. Ik geef bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland leiding aan een team dat voor een groot deel bestaat uit media-analisten en informatiespecialisten. Ik heb me aangemeld als bestuurslid bij VOGIN, onder meer doordat mijn team me op het spoor van deze stichting heeft gebracht. Zelf had ik nog niet eerder met VOGIN te maken gehad. Mijn kijk op de rol van informatieprofessionals komt voort uit een ander perspectief, dat van de communicatie. Laat me je daar iets meer over vertellen.

Denk aan de gebruiker
Ik heb een opleiding in Communicatie gedaan, gevolgd door een studie Media & Journalistiek, terwijl ik in mijn eerste werkende jaren actief was in de commerciële wereld van web en ICT. Zo herinner ik me nog dat ik als kersverse webdesigner een ontwerp van de grafisch ontwerper en marketing manager realiseerde in Flash en .asp. een specifieke knop was voor een specifieke campagne op een specifieke plek bedacht. De knop kwam er, maar leidde niet tot het verwachtte succes.  Je raadt het al – in het grafisch ontwerp was de gebruiker vergeten. In mijn latere werkende leven als communicatieadviseur, hoofdredacteur of webcarespecialist heeft dit principe me nooit in de steek gelaten: het succes van wat je maakt, hangt af van hoe goed je het inricht naar de wensen van gebruikers.

Breng in beeld wat er speelt
Vele jaren later werkte ik bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Ik was er een van de coördinatoren crisiscommunicatie en zag daar de kracht van een omgevingsanalyse tijdens een crisis. In een crisis gebeurt ontzettend veel tegelijk. Naast de feitelijke crisis, gaan emoties alle kanten op, er ontstaan geruchten. Tegelijkertijd kan het nodig zijn om mensen te helpen aan betrouwbare informatie zodat ze zichzelf en anderen in veiligheid kunnen brengen. Maar waar begin je? In een goede analyse van de publieke arena breng je vragen van het publiek samen met vragen van de media en berichten in de media. Die leg je naast de verantwoordelijkheden van een minister of een veiligheidsregio. Zo krijg je scherp in beeld wat je eerste prioriteit is.

Prioriteiten
Richt je op de eindgebruiker, breng in kaart wat er in het speelveld gebeurt en weeg dat beeld af tegen de rol en verantwoordelijkheden van je opdrachtgever. Dat is het perspectief van waaruit ik de rol van een informatieprofessional bekijk. En ja, ik zie die rol dus breder. Als je een bijdrage wil leveren aan een maatschappelijke verandering, is meer nodig dan het zoeken en vinden van informatie. Je wil je bestuurder helpen om de juiste prioriteiten te kiezen.

Dwarsverbanden overbrengen
Daarvoor is het nodig om betekenisvolle kennis over die maatschappij slim te analyseren, te duiden en over te brengen. Vooral dat laatste is ontzettend belangrijk en wordt in de haast van de actualiteit makkelijk overgeslagen: het overbrengen van betekenisvolle kennis en inzichten. Als analist zie je de dwarsverbanden al, je analyse bevat de juiste inzichten en moet verstuurd worden, maar is de vorm die je hebt gekozen echt de beste om je beeld helder neer te zetten voor je directeur, minister of bestuurder?

Bouwjaar
Vanwege mijn bredere kijk op het werk van een informatiespecialist, leek deze introductie me het beste passen. Tot slot nog wat over mij persoonlijk – ik woon in Voorburg, ben getrouwd en we hebben drie kinderen.  Bovendien heb ik hetzelfde bouwjaar als de VOGIN. Of dat relevant of betekenisvol is weet ik niet, maar het schept in elk geval een onverwachte band.

Kennismaken
Als bestuurslid bij VOGIN kijk ik naar ons aanbod vanuit het perspectief van analyseren, duiden en overbrengen van omgevingskennis. Zo bouw ik aan een jaarcongres Omgevingskennis waar analisten kennis en ervaring met elkaar kunnen uitwisselen. Want dit vak brengt genoeg vraagstukken met zich mee, van ethisch tot methodologisch. Heb je suggesties voor me? Of wil je nader kennismaken? Zoek me vooral op. Ik ben te bereiken via info@vogin.nl en via LinkedIn.

p.s. Nog nieuwsgierig naar die inspirerende quote die mij drijft als mens? Dan verwijs ik je rechtstreeks naar de bron.

Scroll naar boven