In de IP: Pottenkijkers in de informatiehuishouding

De spanning tussen transparantie en veiligheid levert lastige dilemma’s op. Aan de ene kant is vertrouwen een kwestie van openheid. Wie een ander vertrouwt deelt informatie, en tegelijk is het delen van informatie een teken van vertrouwen. In goed vertrouwen of blind vertrouwen: dat degene die de informatie verzamelt zorgvuldig omgaat met de macht die een informatiepositie oplevert, is voorwaarde voor een samenleving die wil uitgaan van goede intenties. Dat de overheid dit uit principe zou moeten doen en met concreet gedrag zou moeten laten zien, is mogelijk een van de redenen waarom de schok zo groot is als het tegendeel blijkt. ‘Zo hadden we het niet bedoeld’, aldus de bedremmelde reactie van beslissers die de desastreuze gevolgen van hun eigen informatiebeleid niet hebben voorzien.

Ondertekening intentieverklaring
De informatiehuishouding van het rijk moet op orde zijn, en dat het de overheid ernst is, wordt duidelijk door concrete acties. Zo wordt half september een stap gezet met de ondertekening van een intentieverklaring tussen rijksoverheid en verschillende partijen die opleiden voor het informatievak. ‘Om inzage te kunnen geven in het handelen van de overheid is het van essentieel belang dat alle informatiebronnen vindbaar, toegankelijk, geordend en doorzoekbaar zijn. Bij Doc-Direkt werken informatieprofessionals aan het ordenen, beschikbaar maken en doorzoeken van informatieprocessen van het rijk. Het op orde brengen en houden van de informatiehuishouding is een grote uitdaging binnen de rijksoverheid, evenals het voldoen aan nieuwe behoeften en het oplossen van structurele vraagstukken. […] Goed informatiemanagement zorgt ervoor dat informatie toegankelijk, beschikbaar en leesbaar is, voor nu en voor de generaties na ons’, zo valt te lezen op de site van Doc-Direkt.

Goed geschoolde informatiespecialisten
Een verfrissend geluid met concrete stappen die de burger moed geven in de nasleep van affaires waarin gebrek aan betrouwbare informatie bij overheids- en uitvoeringsorganisaties tot ongelukken leidde. Dat dit dus niet ‘vanzelf goed gaat’ door documenten simpelweg te uploaden in een DMS wordt erkend. En het besef dat goed geschoolde informatiespecialisten essentieel zijn voor het opruimen en op orde houden van het informatiehuis van de overheid leidt tot gerichte actie. Samen met de opleidingsinstellingen, die zowel bestaand als nieuw personeel moeten gaan opleiden, wordt serieus werk gemaakt van het inrichten van de informatiehuishouding volgens de principes van de Wet open overheid (Woo).

Wil je verder lezen en door naar het volledige artikel? Lees het op de website van de InformatieProfessional.

Meer blogs van ons lezen? Je vindt deze hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Scroll naar boven