VOGIN-cursus online opsporen van informatie (A + B)

Doel van de cursus

Het doel van de cursus is het bieden van een overzicht van het informatielandschap en de ontwikkelingen daarin, en van systemen, concepten en technieken om informatie te zoeken en evalueren. Wie VOGIN A succesvol afrondt kent de belangrijkste soorten informatiebronnen, is in staat zich snel nieuwe zoeksystemen eigen te maken, effectiever te zoeken op het web, systematische zoekvragen op te bouwen en zoekresultaten te evalueren. Wie ook VOGIN B succesvol afrondt heeft daarnaast ook basiskennis van wetenschappelijke zoeksystemen, bibliometrie, altmetrics en ontwikkelingen in open science, begrijpt het belang van metadata en de functie APIs en kent zoeksystemen en methoden voor nieuws, sociale media en grafische informatie en kent de methoden om informatie te verifiëren. Tenslotte kan men dan ook creatief nadenken over nieuwe soorten dienstverlening voor onderzoekers of beleidsmedewerkers in de eigen organisatie. Met deze kennis en vaardigheden maakt de VOGIN cursus startende informatiespecialisten wegwijs in vak en zorgt het dat wie langer in functie is snel op de hoogte kan raken van de laatste ontwikkelingen en inzichten.

Impressie van een fysieke sessie van de Vigin cursus op de Dialogic locatie, voorjaar 2023

Programma

De cursus bestaat uit 5 dagen in twee delen, A en B, die ook los van elkaar gevolgd kunnen worden.

Vogin A:

Dag 1: Rol van de informatiespecialist; overzicht van het actuele informatielandschap; werken met Wikipedia en webzoekmachines
Dag 2: Gestructureerde zoeksystemen; systematische zoekacties opzetten; evalueren zoekresultaten.

Vogin B:

Dag 3: Open Science, Open Access en wetenschappelijke zoekmachines en bibliometrie.
Dag 4: Nieuws zoeken, social media bronnen, beeldzoeken, fact checking, Open Data en Metadata.
Dag 5: Tekst als data, onderzoeksondersteuning.

In zowel VOGIN A als VOGIN B wordt ook met eigen casussen van de deelnemers gewerkt.

Het gedetailleerde programma zoals gegeven tijdens de meest recente editie is beschikbaar via deze link. U kunt daar ook het materiaal bekijken om in te schatten of het niveau van de cursus bij u past. De cursus heeft geen harde instapeisen, maar gaat wel uit van minimaal een HBO denkniveau. Neem bij twijfel contact op met de coördinator.

De voertaal is Nederlands. Sommige delen van het gebruikte materiaal en interfaces van gebruikte digitale systemen kunnen ook Engelstalig zijn. Voor de cursus wordt u gevraagd maximaal een uur te besteden aan het bedenken van een goede casus. In VOGIN B zit daarnaast maximaal een uur huiswerk.

Docenten:

Jeroen Bosman, Jos van Helvoort, Max Kemman, Bianca Kramer

Praktische informatie

Er is een aparte pagina met alle praktische informatie over data, kosten en inschrijving.

Beoordeling:

De VOGIN cursus Online Opsporen van Informatie wordt al jaren steevast beoordeeld met een gemiddeld cijfer van 8 of hoger.

Hoog niveau en hoog tempo, maar veel geleerd.

Mondelinge evaluatie (VOGIN A)

“Het hoge tempo zat vooral in de presentaties. In de oefeningen ging het goed. Alles werkte en er was een pittige quiz. Ik heb veel geleerd en er was veel aanvulling op informatie van collega’s. Sommige onderdelen waren mij wel al bekend, maar het is fijn om alles op een rijtje te hebben.”

 

Het enthousiasme voor het vak vanuit de docenten maakt de cursus ook erg fijn!

Mondelinge evaluatie (VOGIN B)

“VOGIN B bevatte erg veel informatie en nuttige tools en databases. Daarom was het soms dat je weinig tijd had om alle opdrachten of manieren van zoeken te ontdekken, maar dat is geen probleem. De cursus is goed georganiseerd, er is veel ervaring bij de docenten. Verder vooral heel erg fijn dat de informatie beschikbaar blijft als naslagwerk. Daar ga ik zeker nog veel gebruik van maken. Het was fijn om collega’s ‘live’ te ontmoeten. Dat mis je online”

Scroll naar boven