Doel van de cursus
Het doel van de cursus is het bieden van een overzicht van het informatielandschap en de ontwikkelingen daarin, en van systemen, concepten en technieken om informatie te zoeken en evalueren. Wie VOGIN A succesvol afrondt kent de belangrijkste soorten informatiebronnen, is in staat zich snel nieuwe zoeksystemen eigen te maken, effectiever te zoeken op het web, systematische zoekvragen op te bouwen en zoekresultaten te evalueren. Wie ook VOGIN B succesvol afrondt heeft daarnaast ook basiskennis van wetenschappelijke zoeksystemen, bibliometrie, altmetrics en ontwikkelingen in open science, begrijpt het belang van metadata en de functie APIs en kent zoeksystemen en methoden voor nieuws, sociale media en grafische informatie en kent de methoden om informatie te verifiëren. Tenslotte kan men dan ook creatief nadenken over nieuwe soorten dienstverlening voor onderzoekers of beleidsmedewerkers in de eigen organisatie. Met deze kennis en vaardigheden maakt de VOGIN cursus startende informatiespecialisten wegwijs in vak en zorgt het dat wie langer in functie is snel op de hoogte kan raken van de laatste ontwikkelingen en inzichten.
Programma
De cursus bestaat uit 5 dagen in twee delen, A en B, die ook los van elkaar gevolgd kunnen worden.
Vogin A:
Dag 1: Rol van de informatiespecialist; overzicht van het actuele informatielandschap; werken met Wikipedia en webzoekmachines
Dag 2: Gestructureerde zoeksystemen; systematische zoekacties opzetten; evalueren zoekresultaten.
Vogin B:
Dag 3: Open Science, Open Access en wetenschappelijke zoekmachines en bibliometrie.
Dag 4: Nieuws zoeken, social media bronnen, beeldzoeken, fact checking, Open Data en Metadata.
Dag 5: Tekst als data, onderzoeksondersteuning.
In zowel VOGIN A als VOGIN B wordt ook met eigen casussen van de deelnemers gewerkt.
Het gedetailleerde programma zoals gegeven tijdens de meest recente editie is beschikbaar via deze link. U kunt daar ook het materiaal bekijken om in te schatten of het niveau van de cursus bij u past. De cursus heeft geen harde instapeisen, maar gaat wel uit van minimaal een HBO denkniveau. Neem bij twijfel contact op met de coördinator.
De voertaal is Nederlands. Sommige delen van het gebruikte materiaal en interfaces van gebruikte digitale systemen kunnen ook Engelstalig zijn. Voor de cursus wordt u gevraagd maximaal een uur te besteden aan het bedenken van een goede casus. In VOGIN B zit daarnaast maximaal een uur huiswerk.
Docenten:
Jeroen Bosman, Max Kemman, Bianca Kramer, openstaande vacature.
Praktische informatie
Er is een aparte pagina met alle praktische informatie over data, kosten en inschrijving.
Beoordeling:
De VOGIN cursus Online Opsporen van Informatie wordt al jaren steevast beoordeeld met een gemiddeld cijfer van 8 of hoger.