Keynote spreker bij VOGIN-IP-lezing: Elisabeth Bik

Het team dat de VOGIN-IP-lezing organiseert kan tot zijn/haar genoegen de eerste keynote spreker aankondigen. Dat is Elisabeth Bik, een Nederlandse microbioloog die al heel lang in Amerika werkt. De laatste jaren heeft zij internationale bekendheid gekregen door haar onvermoeibare inzet bij het detecteren van frauduleuze praktijken van wetenschappers bij het publiceren van hun onderzoeksresultaten. Dat kan bijvoorbeeld de vorm aannemen van gesjoemel met meetresultaten in de vorm van plaatjes, waaruit auteurs soms vergaande ongerechtvaardigde conclusies trekken. Dit is een heel ander soort “fakenews” en “factchecking” dan tot nu toe in het congres aan bod gekomen is. En ook met verdergaande consequenties: op basis van Bik’s bevindingen hebben uitgevers al bijna 1000 artikelen moeten terugtrekken en bijna evenzoveel artikelen door gecorrigeerde versies moeten vervangen. Maar ook voor haar zelf zitten er soms – minder leuke – consequenties aan vast: veel aandacht kreeg bijvoorbeeld een aanklacht voor “Intimidatie, afpersing en chantage” door een “getroffen” wetenschapper (inclusief eis voor aanzienlijke schadevergoeding). Overigens kreeg ze daarop massale steunbetuiging van andere “echte” wetenschappers.

Ook in andere kranten dan NRC werd al geregeld aandacht besteed aan haar manier van onderzoek, zoals in onder meer Trouw, Volkskrant, De Morgen, Guardian, The New York Times en The New Yorker.
Het VOGIN-IP-team is bijzonder verheugd dat Elisabeth Bik op 16 maart bij ons over haar ervaringen en technieken komt vertellen.

Nog even een geruststelling voor wie zich bekommert om de CO2 emissies van dit congres. Het is niet alleen voor een praatje van 40 minuten bij ons dat Elisabeth Bik uit Californië komt overvliegen; ze combineert dat met diverse andere verplichtingen in Europa.

Volg de VOGIN-IP website voor verdere informatie over het programma en aankondiging wanneer de inschrijving opent.
Scroll naar boven