In de IP: Ben jij digitaal fit?

Met een gastcolumn over digitale fitheid stonden wij in de InformatieProfessional 08 / 2022.

In een professionele werkomgeving zou je verwachten dat iedereen in staat is zijn werk op een goede (lees: efficiënte en effectieve) manier in te richten. In de afgelopen jaren heb ik mij verbaasd over het gebrek aan aandacht daarvoor in organisaties, of nog erger: het gebrek aan handelingsperspectief. Gelukkig schreven Martijn Aslander en Arjan Broere het boek ‘Ons werk is stuk’ over dit thema, waarin ze duidelijk maken waarom het belangrijk is en hoe je ermee kunt omgaan.

Goedkoper en eenvoudiger

In de meeste organisaties is bij digitalisering het traditionele werkproces het uitgangspunt. Een directeur van een overheidsorganisatie verzuchtte ooit in een gesprek: ‘Bart, ze hebben mij beloofd dat automatisering ons werk goedkoper en eenvoudiger zou maken, maar beide is nog steeds niet gelukt.’ Ik geloof dat het wél lukt, maar dat de context van gedigitaliseerde

processen zo snel complexer wordt dat er bij de inzet van ICT sprake is van minder meeropbrengst en van meerkosten. Zo’n complexe omgeving vraagt veel van een professional die in verdergaande digitalisering niet alleen zijn vak moet beheersen, maar ook diepgaande kennis moet hebben over de aangereikte tools. Tools die vaak niet toereikend zijn om het werk goed uit te voeren. Een cursus Excel onder het mom van digitale vaardigheid is niet genoeg om dat probleem op te lossen. In implementatietrajecten hoor ik nog steeds mensen vragen: ‘Je hebt het over werken in een browser, maar wat is dat eigenlijk?’ Er moet dus meer gebeuren om het werk gedaan te krijgen dat gebeuren moet.

De succesvolle professional

Jaren geleden las ik op aanraden van bovengenoemde Martijn Aslander het boek ‘Love Is the Killer App’ van Tim Sanders, auteur uit de top van Yahoo. In zijn boek beschrijft Tim dat een succesvolle professional in drie dingen moet excelleren: 1. hij moet beschikken over de meest actuele kennis met betrekking tot zijn werk en dit delen met anderen; 2. hij moet in zijn sociale netwerk waardevolle verbindingen leggen tussen personen, zodat relaties meerwaarde ontlenen aan dat netwerk; en 3. hij moet compassie tonen voor zijn collega’s door ze te helpen waar hij kan. Ik geloof dat Tim gelijk heeft, en ik bracht dit samen met artikelen over persoonlijk kennismanagement (PKM), waarmee niet alleen werkprocessen uitvoeren maar ook het kennisproces beheersen de verantwoordelijkheid worden van de individuele professional.

Digitale fitheid

Persoonlijk kennismanagement is een van de vijf pijlers waarop ‘digitale fitheid’ (digitalefitheid.nl) rust; de andere zijn bewustzijn, hygiëne, vaardigheden en persoonlijke groei. Uit het gedachtegoed dat wordt beschreven in ‘Ons werk is stuk’ is een community ontstaan, deze organiseert trainingen en meet-ups voor geïnteresseerde professionals. Het is een groeiende groep van professionals en techneuten die begrijpen dat elkaar helpen beter werkt dan op je eigen kennis blijven zitten.

Onlangs was er een eerste meet-up in Utrecht, waar een groep professionals ideeën uitwisselde over het nut en de noodzaak van digitale fitheid, maar waar ook praktisch werd gekeken en gewerkt aan tools en technieken via bijvoorbeeld Notion en Obsidian. In die meet-up bekroop mij de gedachte dat informatieprofessionals andere professionals uitstekend zouden kunnen helpen met het ontsluiten van hun kennis en netwerk, met behulp van de juiste tools, methoden en technieken. Zij beschikken immers over de technische én informatiekundige kennis om individuele professionals wegwijs te maken.

Handen ineenslaan

Als wij allemaal de handen ineenslaan, kan het lukken om met digitalisering het werk weer eenvoudiger en goedkoper te maken. Maar mocht het niet helemaal lukken, dan wordt het in ieder geval een stuk leuker. Door je bewuster te worden van je kennis, netwerk en de positie die je daarmee kunt innemen door waarde te creëren voor anderen, geef je meer zin aan je professionele leven. Dat lijkt me toch op zich al de moeite waard. Zowel KNVI, magazine IP als VOGIN hebben veel aandacht voor dit thema. Ben je ook geïnteresseerd in de meet-up, kom dan een volgende keer eens langs. Ik beloof je een boeiende en inspirerende ontmoeting.

Bart van der Meij, voorzitter van VOGIN

Disclaimer: ik leef inclusief, gekozen persoonlijke voornaamwoorden zeggen daarom niets over mijn levenshouding ten opzichte van alle mensen.
__________

Lees hier ons andere gastcolumn in de IP over datadilemma’s.

Nog geen abonnement op de InformatieProfessional? Bestel een proefexemplaar InformatieProfessional.

Scroll naar boven