Aanmelden voor keynote Elisabeth Bik


Elisabeth Bik verzorgt op 16 maart de afsluitende keynote op de VOGIN-IP lezing 2023: ‘The dark side of science. Misconduct in biomedical research’.

Speciaal aanbod: Bij uitzondering kun je je apart voor alleen deze lezing aanmelden, zodat je die kunt bezoeken zonder de hele dag op je werk afwezig te zijn.
De inhoud is speciaal ook interessant voor wie zich beleidsmatig met wetenschappelijke integriteit, Open Science e.d. bezig houdt.

Inschrijfgeld: €50 (inclusief afsluitende borrel, waarbij de spreker ook aanwezig is).


[Maar aanmelden voor de hele dag kan natuurlijk ook nog; daar is de rest van het programma interessant genoeg voor !]

 

Elisabeth Bik is een Nederlandse microbioloog die al heel lang in de VS werkt. De laatste jaren heeft zij internationale bekendheid gekregen door haar onvermoeibare inzet bij het detecteren van frauduleuze praktijken van wetenschappers bij het publiceren van hun onderzoeks­resultaten. Het begon voor haar toen ze in Google Scholar een mooie zin vond uit een artikel van haar, maar niet in haar eigen artikel. Voor Bik was dit het begin van een carrière van speuren en najagen van aan elkaar geplakte zinnen en omgedraaide of gedupliceerde plaatjes. Uit dergelijk gesjoemel met plaatjes trekken auteurs soms verregaande ongerechtvaardigde conclusies. Dit is een heel andere soort “fakenews” en “factchecking” dan tot nu toe in het programma van de VOGIN-IP-lezing aan bod gekomen was. En vaak met nog verdergaande consequenties. Op basis van Bik’s bevindingen hebben uitgevers al bijna 1000 artikelen moeten terugtrekken en bijna evenzoveel gecorrigeerde versies moeten publiceren. Maar ook voor haar zelf zitten er soms – minder leuke – consequenties aan vast: veel aandacht kreeg bijvoorbeeld een aanklacht wegens “Intimidatie, afpersing en chantage” door een “getroffen” wetenschapper. Overigens kreeg ze daarop wel massale steunbetuiging van andere “echte” wetenschappers.

Ook in andere kranten dan NRC werd al geregeld aandacht besteed aan haar manier van onderzoek, zoals onder (veel) meer in Trouw, Volkskrant, Nederlands Dagblad, De Morgen, VRTnws, Guardian, The New York Times en The New Yorker.

Scroll naar boven